Wprowadźmy Polskę do HOPE - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2010)
Europejska Federacja Szpitali i Ochrony Zdrowia (European Hospital and Healthcare Federation), w skrócie HOPE (od HOspitals for EuroPE), jest międzynarodową organizacją typu non profit zrzeszającą publiczne i prywatne asocjacje szpitali, właścicieli szpitali oraz narodowe instytucje ochrony zdrowia. W skład HOPE wchodzą 32 organizacje z 26 krajów członkowskich UE, czyli wszystkich – z wyjątkiem Polski. Zmieńmy to.