Brud zabija - Kuczmarska, Angelika (Menedżer Zdrowia, 2010)
Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), 3 mln infekcji związanych ze służbą zdrowia powoduje 50 tys. zgonów. Straty finansowe ponoszone w ich następstwie szacuje się w Europie na 5,5 mld euro rocznie. O sytuacji epidemiologicznej dotyczącej zakażeń szpitalnych w Polsce rozmawiali uczestnicy międzynarodowej konferencji naukowej Profilaktyka zakażeń szpitalnych , która odbyła się w październiku w Poznaniu.