Technologiczna wojna trwa (Menedżer Zdrowia, 2010)
Producenci sprzętu medycznego prześcigają się w dostarczaniu nowatorskich rozwiązań w zakresie ultrasonografii. Dzięki temu polskie placówki służby zdrowia mają dostęp do technologii na takim samym poziomie jak te w krajach wysoko rozwiniętych. Jedynym ograniczeniem uniemożliwiającym zakupienie nowoczesnego sprzętu do obrazowania USG może być zła sytuacja finansowa szpitali. W związku z tym w czasie pozyskiwania sprzętu czasem dochodzi nawet do nieco groteskowych sytuacji. Z raportu Najwyższej Izby Kontroli, która przebadała w tym roku kilkanaście placówek pod kątem zamówień publicznych, w tym m.in. zakupu specjalistycznego sprzętu, wynika, że dyrekcje większości z nich… przyjmują wszelkie darowizny. W 85 proc. skontrolowanych szpitalach, podejmując decyzje o wykorzystywaniu sprzętu medycznego, w ogóle nie analizowano ich zasadności. Niejednokrotnie pozyskany sprzęt medyczny, o relatywnie niskiej wartości, determinował konieczność dokonywania zakupów odczynników i osprzętu od firm, które ten sprzęt udostępniły. Tymczasem przemyślany zakup urządzeń, w tym ultrasonografów, nie tylko poprawia komfort pracy personelu i przyspiesza leczenie pacjentów, ale także daje spore oszczędności. A jest w czym wybierać.