Leasing sprzętu szpitalnego (Menedżer Zdrowia, 2010)
Część firm leasingowych, dostrzegając dość powszechną słabą sytuację finansową szpitali, przygotowuje specjalnie dla nich usługi finansowe. Czy skorzystanie z leasingu jest szansą na wyjście z finansowego i organizacyjnego dołka? Leasing umożliwia bezproblemowe sfinansowanie planowanych od lat przez dyrekcje placówek służby zdrowia zakupów sprzętu medycznego, wyposażenia gabinetów lekarskich czy nawet samochodów. Zarówno szpitale, jak i inne placówki służby zdrowia oraz prywatne praktyki lekarskie są traktowane przez leasingodawców priorytetowo i jednocześnie preferencyjnie. Wynika to przede wszystkim z faktu, że mimo targających tymi podmiotami problemów finansowych, są one nadal wiarygodnymi leasingobiorcami. Dla nich firmy leasingowe przygotowują specjalne oferty i uproszczone procedury pozyskiwania środków finansowych.