Niechciane jednodniówki - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2010)
Od dawna wiadomo, że procedury medyczne wykonywane w trybie jednodniowym są efektywniejsze zarówno pod względem medycznym, jak i finansowym. Jeszcze kilkanaście lat temu pacjent po operacji zaćmy musiał leżeć 10 dni z unieruchomioną głową. Dzisiaj praktycznie po zabiegu można go wypisać do domu. Unikamy tą drogą m.in. zakażeń wewnątrzszpitalnych.