Postępowanie w nadciśnieniu tętniczym – aktualizacja zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego - Gaciong, Zbigniew; Wilczko, Justyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Artykuł przedstawia podstawowe zmiany w wytycznych postępowania w nadciśnieniu tętniczym, oparte na Stanowisku Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz wynikach najnowszych badań klinicznych. W szczególności odnosi się do takich kwestii, jak początkowe i docelowe wartości ciśnienia tętniczego, wybór preparatów hipotensyjnych oraz leczenie współistniejących czynników ryzyka.