Miejsce gotowych połączeń lekowych w terapii hipotensyjnej - Gaciong, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Bez wątpienia samo obniżenie ciśnienia tętniczego ma największe znaczenie dla redukcji ryzyka sercowo- -naczyniowego u pacjenta z nadciśnieniem tętniczym. Dane z badań klinicznych wskazują, że osiągnięcie docelowych wartości ciśnienia tętniczego wymaga stosowania co najmniej 2 leków hipotensyjnych u co najmniej 75% wszystkich chorych, a równie ważnym warunkiem skutecznej profilaktyki staje się realizacja wytycznych w praktyce. W artykule zostały omówione podstawy kojarzenia leków hipotensyjnych, dane z badań klinicznych wskazujące na efektywność określonych kombinacji oraz szczególne sytuacje kliniczne dla zastosowania wybranych połączeń.