Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym u kobiet – tradycyjne i nowe czynniki ryzyka: różnice płci - Łoboz-Grudzień, Krystyna; Jaroch, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Choroby sercowo-naczyniowe są głównym „zabójcą” kobiet na całym świecie i we wszystkich grupach wiekowych. Strategia prewencyjna powinna skupiać się na specyficznych dla płci różnicach w tradycyjnych i nowych czynnikach ryzyka oraz opierać się na zrozumieniu różnic patofizjologicznych. W pracy przedstawiono najnowsze dane z badań klinicznych i rejestrów, dotyczące tradycyjnych i nowych czynników ryzyka oraz cele prewencji w świetle wytycznych dla kobiet wg American Heart Association. Dokonano przeglądu nowych informacji z analizy badania Women’s Ischemia Syndrome Evaluation sponsorowanego przez NHLBI. Obserwacja ta wspiera koncepcję wieloczynnikowego modelu, w którym hormony płciowe wchodzą w interakcję z tradycyjnymi i nowymi czynnikami ryzyka, szczególnie markerami procesu zapalnego, i pogarszają rokowanie u kobiet. Ponadto w pracy omówiono wpływ menopauzy na choroby sercowo-naczyniowe u kobiet. Kompilacja tradycyjnych czynników ryzyka zaniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u kobiet. W stratyfikacji ryzyka u kobiet wśród czynników nowych omówiono rolę markerów procesu zapalnego, a także markerów miażdżycy asymptomatycznej uzyskanych z badań obrazowych.