Czy powikłania krwotoczne w czasie rewaskularyzacji są domeną kobiet? - Grąbczewska, Zofia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W artykule przedstawiono aktualne doniesienia dotyczące powikłań krwotocznych u kobiet poddawanych zabiegom przezskórnej rewaskularyzacji mięśnia sercowego (PCI). Pomimo postępu, jaki dokonał się w ostatnich latach w zakresie techniki zabiegów i farmakoterapii stosowanej okołozabiegowo, co spowodowało zmniejszenie częstości powikłań o ok. 50%, kobiety wciąż mają ponad dwukrotnie większe od mężczyzn ryzyko krwawień okołozabiegowych, zarówno z miejsca dostępu naczyniowego, jak i z innych miejsc. W artykule przedstawiono najważniejsze czynniki ryzyka powikłań krwotocznych związanych z PCI oraz algorytmy wykorzystywane do oceny przedzabiegowej ryzyka krwawień. Zaprezentowano również wyniki badań oceniające korzyści płynące ze stosowania naczyniowego dostępu z tętnicy promieniowej, stosowania okluderów oraz biwalirudyny.