Niewydolność serca o etiologii niedokrwiennej u kobiet – różnice zależne od płci - Czarnecka, Danuta; Styczkiewicz, Katarzyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Niemal połowa zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych u kobiet jest spowodowana chorobą wieńcową, zaś niewydolność serca przyczynia się do ok. 35% z nich. Pomimo tego niewydolność serca u kobiet jest stosunkowo źle rozpoznawana i nie poświęca się jej aż tak wiele uwagi, jak chorobie wieńcowej. W ostatnim czasie opublikowano wiele artykułów wskazujących na różnice zależne od płci dotyczące epidemiologii, rozpoznania, leczenia i rokowania w niewydolności serca. Niniejsza praca koncentruje się na tym zagadnieniu, wskazując na różnice w niewydolności serca o etiologii niedokrwiennej pomiędzy mężczyznami i kobietami.