Prewencja wtórna choroby niedokrwiennej serca u kobiet - Kawecka-Jaszcz, Kalina; Surowiec, Sławomir; Jankowski, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Choroby układu krążenia, a w szczególności choroba niedokrwienna serca, są główną przyczyną zgonów kobiet. W ostatnim czasie opublikowano wiele prac dotyczących diagnostyki, leczenia i rokowania kobiet z chorobą niedokrwienną serca. Z dostępnych danych wynika, że istnieją różnice w sposobie leczenia kobiet i mężczyzn: kobiety rzadziej poddawane są rewaskularyzacji oraz mają gorzej kontrolowane czynniki ryzyka. Podkreślono konieczność zwrócenia większej uwagi na poprawę leczenia kobiet.