Nowe antybiotyki w leczeniu zapaleń płuc - Ciebiada-Adamiec, Anna; Górska-Ciebiada, Małgorzata; Ciebiada, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Zapalenia płuc są przyczyną 12% wszystkich przypadków zakażeń dolnych dróg oddechowych leczonych ambulatoryjnie i stanowią drugą przyczynę zakażeń wewnątrzszpitalnych. Odpowiadają za 20–50% całkowitego zużycia antybiotyków i są przyczyną bardzo wysokich pośrednich i bezpośrednich kosztów leczenia. W większości przypadków wywołane są przez bakterie. W związku z narastaniem oporności wielu drobnoustrojów na powszechnie stosowane antybiotyki konieczne jest stosowanie szeroko zakrojonych działań profilaktycznych i poszukiwanie nowych chemioterapeutyków, które zapewnią wysoką skuteczność leczenia zakażeń układu oddechowego, w tym zapaleń płuc. Dlatego niezbędna jest znajomość nowych chemioterapeutyków, już wprowadzonych do leczenia i chemioterapeutyków poddawanych aktualnie procesom rejestracji, które będą dostępne w niedalekiej przyszłości.