Polimorfizm hOGG1 Ser326Cys i XRCC1 Arg399Gln genów naprawy DNA przez wycinanie zasad azotowych (BER) u kobiet w wieku pomenopauzalnym chorych na raka endometrium - Romanowicz-Makowska, Hanna; Smolarz, Beata; Góralczyk, Bożena; Mroziewicz, Kinga; Połać, Ireneusz; Szyłło, Krzysztof; Kulig, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp : Polimorfizm pojedynczych nukleotydów w genach systemu naprawy DNA przez wycinanie zasad azotowych (BER), takich jak: hOGG1 i XRCC1, jest intensywnie badany w wielu nowotworach. Materiał i metody : W prezentowanej pracy analizowano polimorfizmy hOGG1 Ser326Cys i XRCC1 Arg399Gln u chorych na raka endometrium i w grupie kontrolnej. Wyniki : Nie wykazano statystycznie istotnych różnić (p > 0,05) w rozkładzie genotypów i częstości alleli polimorfizmu genu hOGG1 w grupie kobiet chorych na raka endometrium i w grupie kontrolnej. Jednakże częstość allelu XRCC1 399Gln była znacząco większa w grupie badanej niż kontrolnej (p = 0,035) [OR 1,25 (95% CI 1,02–1,55). Rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmów genów hOGG1 i XRCC1 nie był znacząco związany ze stopniem zaawansowania raka endometrium (p > 0,05). Wniosek : Badania sugerują, że polimorfizm XRCC1 Arg399Gln może odgrywać rolę w rozwoju raka endometrium w polskiej populacji.