Rola szlaku CD40/CD40L w biologicznej aktywności płytek krwi. Część II - Saluk-Juszczak, Joanna; Królewska, Karolina (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Podstawową funkcją płytek krwi jest ich udział w utrzymywaniu prawidłowej hemostazy, jednak istotny również jest ich udział w rozwoju reakcji zapalnych. Odkrycie ekspresji cząsteczek CD40 i CD40L na powierzchni płytek krwi oraz udział szlaku CD40/CD40L w ich aktywacji potwierdziło rolę płytek w procesach odpornościowych i stanach zapalnych. Dotyczy to m.in. udziału płytek krwi w tworzeniu złogów miażdżycowych na skutek przewlekłego procesu zapalnego ściany tętnicy, powstającego w wyniku utrzymującej się aktywacji komórek śródbłonka i jego interakcji z płytkami krwi oraz leukocytami. W wielu stanach patologicznych dotyczących zaburzeń w układzie krążenia, m.in. w zmianach związanych z okresem menopauzy, w miażdżycy, cukrzycy, chorobach nowotworowych obserwuje się wzmożoną aktywację płytek krwi, w którą zaangażowany jest prozapalny i prozakrzepowy szlak CD40/CD40L. Funkcjonowanie przekaźnikowego układu CD40/CD40L jest niezwykle ważne w inicjowaniu swoistej odpowiedzi odpornościowej, ponieważ odgrywa istotną rolę komunikacyjną i sygnałową pomiędzy komórkami uczestniczącymi w rozwoju reakcji zapalnych. Transdukcja sygnału pobudza syntezę cząstek adhezyjnych, chemokin, cytokin, czynników tkankowych, reaktywnych form tlenu, metaloproteaz, czynników wzrostu i innych mediatorów stanu zapalnego. Zahamowanie szlaku CD40/CD40L może stwarzać nowe możliwości interwencji terapeutycznej.