Zaburzenia seksualne i problemy osobiste kobiet powyżej 45. roku życia - Lew-Starowicz, Zbigniew; Szymańska, Monika (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Cel pracy : Analiza zaburzeń seksualnych i problemów osobistych u kobiet powyżej 45. r.ż. Materiał i metody : Badaną populację stanowiły kobiety powyżej 45. r.ż. (43% z nich było w wieku 45–55 lat, a 57% w wieku 56–70 lat), które zgłosiły się do lekarza seksuologa w 2009 r. z powodu zaburzeń seksualnych i problemów osobistych. Kobiety te stanowiły 7,8% wszystkich pacjentów. Wyniki i wnioski : Wśród zaburzeń seksualnych dominowała hipolibidemia, odczuwanie braku podniecenia seksualnego, anorgazmia i zespół dezaprobaty płci. Natomiast wśród problemów osobistych przeważał brak satysfakcji ze względu na zaburzenia seksualne partnera, romans partnera i podejrzenie synów o orientację homoseksualną.