Wybrane społeczne wyznaczniki jakości życia 50-letnich Polek w kontekście ich sytuacji zdrowotnej - Synowiec-Piłat, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Współcześnie jakość życia jest jednym z kluczowych zagadnień pojawiających się przy omawianiu sytuacji zdrowotnej poszczególnych kategorii czy grup społecznych. Udowodniono empirycznie, że na zdrowie człowieka wpływ ma nie tylko struktura biologiczna organizmu, ale w bardzo dużym zakresie także warunkowane jest ono czynnikami o charakterze psychospołecznym. Celem zrealizowanego w kwietniu 2009 r. badania było poznanie wybranych społecznych wyznaczników jakości życia w kontekście sytuacji zdrowotnej badanych. Badaniem objęto 209 mieszkanek Wrocławia w przedziale wiekowym między 50. a 60. r.ż. Zastosowaną metodą badawczą był kwestionariusz wywiadu o wysokim poziomie standaryzacji. Sytuację materialną oraz zawodową większości respondentek można uznać za dobrą. Warto zauważyć, że łącznie ponad połowa (57%) badanych kobiet jest zdania, że praca zawodowa wpływa – choć w różnym stopniu – negatywnie na ich stan zdrowia. Badane kobiety najczęściej odpoczywają w sposób bierny. Za zadowalające uznać trzeba długość i jakość snu badanych kobiet. Zaledwie 1/3 badanych pozytywnie ocenia swoje samopoczucie; 44% odczuwa raz na jakiś czas różnorodne dolegliwości powodujące dyskomfort, a 14% stwierdza, że czuje się na tyle źle, że utrudnia to im codzienne funkcjonowanie. Aż 72% kobiet nie choruje na żadną chorobę przewlekłą.