Analiza obrazu klinicznego niedoczynności tarczycy u kobiet w okresie menopauzy - Matuszek, Beata; Strawa-Zakościelna, Katarzyna; Pyzik, Aleksandra; Duma, Dariusz; Nowakowski, Andrzej; Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Celem badania była retrospektywna analiza obrazu klinicznego niedoczynności tarczycy (NT) u kobiet w zależności od ich statusu menopauzalnego. Materiał i metody : 694 pacjentki ambulatoryjne podzielono na 3 grupy: grupa I – 258 pacjentek regularnie miesiączkujących, w wieku do 45. r.ż., grupa II – 124 kobiety w okresie okołomenopauzalnym, między 46. a 52. r.ż., grupa III – 312 pacjentek po menopauzie, po 52. r.ż. Dokumentację medyczną pacjentek z NT oceniano pod kątem wybranych cech wywiadu i obrazu klinicznego. Wyniki : Główną przyczyną NT było przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie gruczołu tarczowego, w grupie I dotyczyło 62,8% chorych, w pozostałych odpowiednio 50,0% i 51,6%. Analizując częstość występowania objawów klinicznych, stwierdzono, że w grupie I najczęstszymi były: przyrost masy ciała (18,6%), osłabienie (16,3%) i senność (14,7%). W II grupie dominowały nadciśnienie tętnicze (37,1%), przyrost masy ciała (21,8%), senność i osłabienie (po 12,1%), a w grupie III – nadciśnienie tętnicze (60,3%), objawy choroby niedokrwiennej serca (24,4%) i przyrost masy ciała (14,4%). Średnia dobowa dawka lewotyroksyny wynosiła odpowiednio: 90, 81, 74 μg. U kobiet z grupy II i III obserwowano istotne zaburzenia gospodarki lipidowej w postaci hipercholesterolemii. Wnioski : Niedoczynność tarczycy rozpoznawano najczęściej u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Główną przyczyną było przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie gruczołu tarczowego. W okresie menopauzalnym dominowały nietypowe dla NT objawy kliniczne, związane z obecnością chorób współistniejących, głównie ze strony układu krążenia. Dobowa dawka lewotyroksyny była najniższa u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Hipercholesterolemia istotnie dominowała u kobiet w okresie okołomenopauzalnym i po menopauzie – wraz z towarzyszącymi chorobami układu krążenia.