Izoflawony jako alternatywa dla terapii hormonalnej wieku enopauzalnego - Bijak, Michał; Połać, Ireneusz; Borowiecka, Marta; Nowak, Paweł; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Izoflawony są flawonoidami należącymi do fitoestrogenów, czyli grupy niesteroidowych substancji roślinnych, których struktura chemiczna wykazuje podobieństwo do 17-β-estradiolu. Jednymi z najbogatszych źródeł izoflawonów są soja i rośliny strączkowe. Do najważniejszych przedstawicieli tej klasy związków, które wykazują aktywność biologiczną, należą daidzeina i genisteina. Izoflawony są zdolne do wiązania się z receptorami estrogenowymi (ER), jednak ich powinowactwo do ER-β jest znacznie większe niż do ER-α. Interakcja izoflawonów z ER prowadzi do jego aktywacji, która powoduje odpowiedź komórkową. Ostatnie badania epidemiologiczne dowiodły, że w Azji, gdzie soja jest obecna w tradycyjnej diecie, kobiety mniej odczuwają negatywne objawy menopauzy w porównaniu z populacją zachodnią. Badania kliniczne prowadzone w ostatnich latach wskazują, że suplementacja białkiem sojowym lub genisteiną zmniejsza częstość występowania uderzeń gorąca u kobiet po menopauzie. Podobne wyniki uzyskano dla układu kostnego. Suplementacja genisteiną powoduje zwiększenie gęstości mineralnej kości (bone mineral density – BMD) i zmniejsza stężenie markerów resorpcji kości na poziomie porównywalnym do terapii hormonalnej. Izoflawony mają także pozytywny wpływ na układ krążenia. Z tych powodów izoflawony stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla terapii hormonalnej dla kobiet z objawami menopauzy. Artykuł opisuje strukturę i metabolizm izoflawonów, a także mechanizm działania oraz wyniki badań klinicznych przeprowadzonych wśród kobiet po menopauzie otrzymujących izoflawony.