Uwarunkowania zaburzeń snu u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą i niestosujących hormonalnej terapii zastępczej - Wilczak, Maciej; Samulak, Dariusz; Mojs, Ewa; Michalska, Magdalena Monika; Kaczmarek, Łukasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Objawy towarzyszące przemianom w organizmie kobiety w okresie okołomenopauzalnym stanowią przyczynę wielu problemów zdrowotnych. Pośrednio wpływają także w tej grupie na jakość życia oraz relacje społeczne. Problemy te są powszechne dla wielu milionów kobiet – niezależnie od statusu finansowego czy kręgu kulturowego, w którym żyją. Celem badań była ocena uwarunkowań obserwowanych u kobiet zaburzeń snu w okresie okołomenopuzalnym. W badaniach uczestniczyło 90 kobiet w wieku 15–80 lat (M = 49,81; SD = 11,69). Wykorzystano w nich wystandaryzowane narzędzia testowe do oceny emocji oraz zaburzeń snu: Courtauld Skala Kontroli Emocji (CECS), Epworth Skala Senności, Ateńska Skala Bezsenności, Stanfordzka Skala Senności, Inwentarz Depresji Becka, Skala Satysfakcji z Życia, Wielowymiarowy Kwestionariusz Samooceny, Skala Lęku STAI. W analizie statystycznej wykorzystano testy dla skal nominalnych oraz obliczono współczynniki korelacji r-Pearsona. Obliczono korelacje dla parametrów: trudności w zasypianiu, zaburzenia ciągłości snu czy zbyt wczesne wybudzenia oraz poziom funkcjonowania psychologicznego – satysfakcji z życia, depresji, kontroli emocji (gniew, depresja i lęk jako generalne wskaźniki zaburzeń), a także samoocenę (zgeneralizowaną samoocenę, kompetencje, bycie kochanym, popularność, cechy przywódcze, samokontrolę, moralną samoakceptację, atrakcyjność fizyczną, witalność, integrację tożsamości, mechanizmy obronne wzmacnianie siebie).