Lęk i depresja u kobiet leczonych z powodu niepłodności - Makara-Studzińska, Marta; Morylowska-Topolska, Justyna; Wdowiak, Artur; Bakalczuk, Grzegorz; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Blisko 21% populacji kobiet doświadcza poważnej depresji w ciągu życia. Nasilenie lęku i depresji występujące u kobiet z problemem niepłodności jest porównywalne do doświadczanych przez kobiety chorujące na raka czy też cierpiące na chorobę wieńcową. Celem pracy było określenie nasilenia poziomu i czynników lęku i depresji u kobiet leczonych z powodu niepłodności. W pracy zastosowano następujące metody badawcze: ankietę konstrukcji własnej, dotyczącą danych socjodemograficznych, Inwentarz Depresji Becka (Beck Depression Inventory – BDI) oraz Inwentarz Stanu i Cechy Lęku (State Trait Anxiety Inventory – STAI). U 33,65% badanych stwierdzono łagodną depresję, a u 10,58% – umiarkowaną. Jedyną istotną zmienną, która wpływała na nasilenie lęku i depresji, był brak wsparcia ze strony bliskich. Stwierdzono wysoki istotny związek dodatni pomiędzy lękiem jako cechą a nasileniem objawów lękowych. Bardziej nasilone objawy lęku były badane z depresją – zarówno o nasileniu łagodnym, jak i umiarkowanym – w porównaniu z ankietowanymi bez objawów depresji.