Śluzak rzekomy otrzewnej oraz mucocele wyrostka robaczkowego przypominające zmianę w prawych przydatkach - Wilczyński, Miłosz; Szpakowski, Marian; Laskowski, Jarosław; Krawczyk, Tomasz; Krawczyk, Andrzej; Radosław Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
W pracy zaprezentowano przypadek 51-letniej pacjentki cierpiącej na uporczywe bóle zlokalizowane w okolicy prawego dołu biodrowego. Badanie ultrasonograficzne wykazało obecność dwóch patologicznych zmian w rzucie prawych przydatków, co nasunęło podejrzenie torbieli. Przeprowadzony zabieg laparoskopii pozwolił stwierdzić, że u pacjentki rozwinęła się wczesna postać rzekomego śluzaka otrzewnej. Przyczyną tego stanu była perforacja mucocele wyrostka robaczkowego zawierającego gruczolaka śluzowego. Patologia ta jest spotykana rzadko, jednakże ze względu na swoją anatomiczną lokalizację i mało charakterystyczne objawy powinna być wzięta pod uwagę podczas diagnozy różnicowej zmian przydatków.