Świąd sromu - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Świąd sromu jest częstym i bolesnym problemem. Świąd to świadomość nieprzyjemnego odczucia, które prowadzi do drapania się. Rozpoznanie opiera się na dokładnym zebraniu wywiadu, badaniu klinicznym, testach plastrowych oraz biopsji. Ostry świąd sromu najczęściej jest spowodowany infekcją lub wypryskiem kontaktowym. W przypadku procesu przewlekłego należy rozważyć diagnostykę w kierunku dermatoz i nowotworu. Klucz do wyleczenia stanowią: identyfikacja czynnika etiologicznego, unikanie podrażnienia skóry i przerwanie cyklu świądu i drapania.