Postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne u młodzieży i młodych dorosłych ze zmianami w obrębie piersi - Gralec, Artur; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Zawadzka-Gralec, Anna; Laskowski, Ryszard; Zegarski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Choroby gruczołu piersiowego dotyczą wszystkich grup wiekowych. W populacji dorosłych dominują zachorowania na nowotwory złośliwe, natomiast u dzieci i młodzieży występują zmiany o charakterze wad rozwojowych, torbieli i nowotworów łagodnych. Zachorowania na nowotwory złośliwe piersi w wieku poniżej 25 lat są rzadkością, ale mimo sporadycznego występowania stanowią poważny problem, ponieważ charakteryzują się większą biologiczną agresywnością i obarczone są poważnym rokowaniem. Problematyka dotycząca schorzeń piersi u młodzieży i młodych dorosłych jest obecnie mało znana, a postępowanie diagnostyczno--terapeutyczne niejednokrotnie nastręcza wiele trudności ze względu na brak jednolitych standardów. Autorzy przedstawiają aktualne poglądy na temat diagnostyki zmian w obrębie piersi u pacjentów w wieku rozwojowym i propozycję algorytmu postępowania diagnostycznego.