Pierwotny mięsak serca – opis przypadku - Łasińska, Izabela; Załuska, Joanna; J. Wysocki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Pierwotne mięsaki serca to nowotwory występujące niezwykle rzadko. Często są rozpoznawane w zaawansowanym stadium choroby lub dopiero podczas badania sekcyjnego, ponieważ objawy są zazwyczaj nietypowe i niecharakterystyczne (ból w klatce piersiowej, tachykardia, arytmie, tamponada serca, prawo- lub lewostronna niewydolność serca). W przebiegu procesu nowotworowego mogą się również pojawić: utrata masy ciała, nocne poty i gorączka. Leczenie obejmuje skomplikowane zabiegi chirurgiczne oraz postępowanie uzupełniające – chemioterapia i/lub radioterapia (zależnie od sytuacji). Prowadzone są liczne badania mające na celu zoptymalizowanie schematów leczenia i weryfikację skuteczności klasycznych leków cytotoksycznych oraz nowych strategii terapeutycznych (przeciwciał monoklonalnych, inhibitorów kinaz tyrozynowych, synergistycznego efektu leków cytotoksycznych podawanych sekwencyjnie). W artykule przedstawiono opis przypadku pierwotnego mięsaka histiocytarnego włóknistego (malignant fibrohistiocytoma) serca u 52-letniego mężczyzny.