Kontynuacja terapii trastuzumabem po operacyjnym leczeniu przerzutu do mózgu – opis przypadku - Kolenda, Piotr; Litwiniuk, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Trastuzumab (Herceptin) jest rekombinowanym humanizowanym przeciwciałem monoklonalnym o udowodnionej skuteczności w leczeniu rozsianego raka piersi wykazującego nadekspresję receptora HER2. Chociaż lek ten jest stosowany powszechnie od ponad 10 lat, wiele pytań związanych z jego użyciem pozostaje bez odpowiedzi. Jedną z wątpliwości jest postępowanie w przypadku stwierdzenia progresji w trakcie leczenia. W takiej sytuacji możliwe jest kontynuowanie leczenia trastuzumabem i zmiana cytostatyku lub stosowanie chemioterapii kolejnego rzutu bez trastuzumabu. W ostatnim czasie pojawiła się kolejna możliwość w postaci nowego doustnego leku – lapatynibu, który jest inhibitorem receptora dla naskórkowego czynnika wzrostu i receptora HER2. W pracy przedstawiono interesujący przypadek chorej na raka piersi z nadekspresją receptora HER2, leczonej trastuzumabem z powodu nawrotu choroby. Leczeniem uzyskano całkowitą remisję, która utrzymywała się przez 35 miesięcy. Po tym czasie rozpoznano pojedynczy przerzut do mózgu, bez obecności zmian w innych narządach (w badaniach obrazowych – tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny i pozytonowa emisyjna tomografia komputerowa połączona z tomografią komputerową – nie znaleziono przerzutów poza ośrodkowy układ nerwowy). Pacjentka miała wykonany radykalny zabieg chirurgiczny, badanie histopatologiczne potwierdziło przerzutowy charakter zmiany. Postanowiono kontynuować leczenie trastuzumabem, które bez większych działań ubocznych prowadzone jest do chwili obecnej. Po 40 miesiącach leczenia utrzymuje się całkowita remisja. Łącznie od chwili rozpoczęcia leczenia trastuzumabem pacjentka przeżyła 76 miesięcy.