Wybrane markery nowotworowe w diagnostyce raka gruczołu krokowego - Darewicz, Barbara; Chabielska, Ewa; Chlabicz, Marcin; Dariusz Szajda, Sławomir; Werel, Tadeusz; Skrzydlewski, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Oznaczanie markerów nowotworowych wykorzystywanych w diagnostyce onkologicznej pozwala w coraz większym stopniu na wczesne wykrycie i ustalenie stopnia zaawansowania klinicznego oraz na monitorowanie leczenia choroby nowotworowej. Celem pracy była ocena przydatności PSA, katepsyny D i prokoagulanta nowotworowego (CP) do wykrywania raka gruczołu krokowego. Badanie stężenia PSA, aktywności katepsyny D i aktywności CP przeprowadzono w surowicy krwi 12 chorych na raka gruczołu krokowego oraz 12 mężczyzn zdrowych (wolontariuszy). Stężenie PSA oznaczano na analizatorze Axsym firmy Abbott i wyrażano w ng/ml. Aktywność katepsyny D oznaczano metodą Folina-Ciocalteau w modyfikacji miedziowej i wyrażano ilością uwolnionej tyrozyny w nM Tyr/ml/4 godz. Aktywność CP oznaczano metodą koagulacyjną wg Gordona i Bensona wyrażając ją czasem krzepnięcia w sekundach (s). Stężenie PSA jak i aktywność CP w surowicy krwi chorych są ponadczterokrotnie wyższe od górnej wartości referencyjnej dla PSA oraz od średniej aktywności CP w surowicy krwi osób zdrowych (p<0,001). Aktywność katepsyny D w surowicy krwi chorych na raka gruczołu krokowego jest zbliżona do wartości prawidłowych. Badanie stężenia PSA i aktywności CP ma wartość diagnostyczną.