Szczepienia obowiązkowe i zalecane w sezonie 2010/2011 - Matkowska-Kocjan, Agnieszka; Szenborn, Leszek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Niemal corocznie w Programie Szczepień Ochronnych (PSO) dokonywane są różnorodne modyfikacje wynikające z sytuacji epidemiologicznej kraju, dostępności szczepionek oraz względów finansowych. W artykule przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące szczepień zalecanych i obowiązkowych w sezonie 2010/2011. Szczególną uwagę poświęcono szczepieniu przeciw grypie sezonowej. Omówiono również zmiany w PSO na rok 2011 w porównaniu z latami wcześniejszymi, w tym nowe zalecenia dotyczące dawkowania szczepionki przeciw ospie wietrznej.