Jak rozmawiać z nastolatkiem o szczepieniach? - Kuchar, Ernest; Szenborn, Leszek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W artykule omówiono zagadnienia związane z propagowaniem szczepień ochronnych u młodzieży – populacji wrażliwej na zakażenia HPV i krztusiec, a jednocześnie najtrudniejszej do zaszczepienia w porównaniu z innymi grupami wiekowymi. Autorzy radzą, jak nawiązać dobry kontakt z nastoletnim pacjentem oraz przedstawiają swoją propozycję odpowiedzi na najczęstsze pytania związane ze szczepieniem przeciwko krztuścowi i HPV, w tym obiegowe mity i najistotniejsze zarzuty przeciwników szczepień.