Przewlekła obturacyjna choroba płuc a rak płuca - Kozielski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Palenie papierosów jest głównym czynnikiem sprawczym zarówno przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), jak i raka płuca. Często osoby z POChP chorują także na raka płuca, a ok. połowa chorych na raka płuca to jednocześnie pacjenci z POChP. Obie choroby występują również wśród osób niepalących. U tych pacjentów czynnikiem ryzyka wystapienia raka płuca jest również obturacja oskrzeli. Ryzyko zachorowania na raka płuca wzrasta wraz z obturacją oskrzeli i uważa się, że badanie natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (forced expiratory volume in one second – FEV1) może być pomocne w zidentyfikowaniu takich chorych. W pracy omówiono te współzależności i mechanizmy prowadzące do ich wystąpienia.