Pozaszpitalne zapalenie płuc – aktualny standard postępowania - Kuś, Jan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Pozaszpitalne zapalenie płuc jest jedną z głównych przyczyn chorobowości i umieralności w populacji. Wskaźnik zapadalności jest najwyższy w skrajnych grupach wiekowych – wśród dzieci i osób w podeszłym wieku. Najważniejszym czynnikiem przyczynowym jest bakteria – paciorkowiec zapalenia płuc – Streptococcus pneumoniae. Artykuł jest oparty na najnowszych wytycznych postępowania w pozaszpitalnym zapaleniu płuc, opracowanych i opublikowanych przez Brytyjskie Towarzystwo Chorób Klatki Piersiowej w 2009 r., Polskie Towarzystwo Chorób Płuc oraz Narodowy Program Ochrony Antybiotyków w 2010 r.