Retrospektywna ocena leczenia uzupełniającego raka żołądka - Rolski, Janusz; Krzemieniecki, Krzysztof; Pawlicki, Marek; Ziobro, Marek; Zemełka, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Analizie poddano grupę 62 chorych na pierwotnie operacyjnego raka żołądka, pozostających w obserwacji lub leczeniu w Klinice Chemioterapii Centrum Onkologii Oddział w Krakowie od stycznia 1990 do grudnia 1997 r. Do badania kwalifikowano chorych po radykalnym zabiegu chirurgicznym (u 52 chorych, tj. 83,9 proc. wykonano subtotalną resekcję, a u 10, tj. 16,1 proc. totalną resekcję żołądka), u których stwierdzono przynajmniej jeden czynnik ryzyka: naciek warstwy surowiczej lub tkanki otaczającej, obecność przerzutów w regionalnych węzłach chłonnych lub brak radykalności mikroskopowej w linii cięcia. 17 chorych, tj. 27,4 proc. przydzielonych zostało do grupy A (poddanej obserwacji); 30, tj. 48,4 proc. do grupy B (poddanej chemioterapii: wg schematu FAM lub FAMtx) oraz 15, tj. 24,2 proc. do grupy C (poddanej chemioradioterapii wg schematu: 1 seria chemioterapii FAM, następnie napromienianie w warunkach terapii Co60 w dawce 45 Gy na okolicę loży po usuniętym guzie i regionalny układ chłonny, a po jej zakończeniu dodatkowo 5 cykli chemioterapii wg schematu FAM). Okres obserwacji wynosił minimum 5 lat. 5-letnie przeżycie całkowite wynosiło w grupie A 35,3 proc., w grupie B 26,7 proc., w grupie C 26,7 proc. Średni czas przeżycia całkowitego w grupie A wynosił 33,2 mies., w grupie B 28,8 mies., a w grupie C 31,1 mies. Nie stwierdzono różnic statystycznie znamiennych (p=0,7213). 5-letnie przeżycie bezobjawowe wynosiło w grupie A 35,3 proc., w grupie B 23,3 proc., a w grupie C 26,7 proc. Średni czas przeżycia bezobjawowego wynosił w grupie A 31,1 mies., w grupie B 24,9 mies., w grupie C 30,6 mies. Nie stwierdzono różnic statystycznie znamiennych (p=0,2955). Odsetek niepowodzeń wynosił w grupie A 52,9 proc., w grupie B 66,7 proc., w grupie C 46,7 proc. Rodzaje niepowodzeń (lokalne, odległe lub lokalne + odległe) nie różniły się w sposób istotny między grupami chorych. Statystyczny wpływ na czas przeżycia całkowitego i bezobjawowego miały głębokość naciekania (p=0,0162) i stopień zaawansowania (p=0,0071).