Artykuł oryginalnyWystępowanie objawów ubocznych i alergii na wybrane składniki kosmetyków u osób z chorobami alergicznymi - Wojciechowska, Milena; Kołodziejczyk, Joanna; Mućka, Jacek; Gocki, Jacek; Bartuzi, Zbigniew (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Kosmetyki nierzadko są przyczyną wystąpienia objawów ubocznych, reakcji nadwrażliwości i alergii, pomimo stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem i zaleceniami producenta. Cel pracy : Określenie częstości występowania objawów ubocznych i nadwrażliwości po stosowaniu kosmetyków oraz alergii na wybrane składniki kosmetyków wśród osób z chorobami alergicznymi. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 50 pacjentów Poradni Alergologicznej w Bydgoszczy z chorobami alergicznymi, takimi jak: astma oskrzelowa, pyłkowica, alergiczny wyprysk kontaktowy, pokrzywka i atopowe zapalenie skóry. Badanie miało charakter dwuetapowy. W pierwszym etapie respondenci wypełnili wraz z badaczem ankietę dotyczącą tolerancji produktów kosmetycznych. Następnie wykonano u nich naskórkowe testy płatkowe z wybranymi składnikami kosmetyków. Wyniki : Objawy uboczne po zastosowaniu kosmetyków zgłosiło 78% badanych. Najczęściej wywoływały je kremy do twarzy (56,4%). U 82% pacjentów były one powtarzalne i miały charakter nadwrażliwości. Dodatnie wyniki naskórkowych testów płatkowych otrzymano u 14% całej badanej grupy. Wnioski : Zjawisko występowania alergii na składniki kosmetyków jest ważnym, jednak niedocenionym problemem wśród osób z chorobami alergicznymi. Istotna wydaje się konieczność monitorowania częstości występowania owego problemu, a także wyodrębnienie najczęściej uczulających składników kosmetyków w celu ograniczenia bądź całkowitej eliminacji ich stosowania przez chorych na alergię.