Opis przypadkuZespół Wernera – zespół przedwczesnego starzenia imitujący twardzinę ograniczoną - Reich, Adam; Heisig, Monika; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Chłopiec 17-letni został skierowany do Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Akademii Medycznej we Wrocławiu z podejrzeniem twardziny. Pierwsze zmiany skórne w postaci stwardnień skóry pojawiły się na kończynach górnych i dolnych ok. 10 lat wcześniej. W dniu przyjęcia do szpitala kończyny górne i dolne były bardzo cienkie, a pokrywająca je skóra napięta i twarda, z wyraźnym zanikiem podskórnej tkanki tłuszczowej. Na obu kończynach dolnych stwierdzono obecność licznych owrzodzeń. Badanie radiologiczne nadgarstków i stawów skokowych wykazało obniżenie masy kostnej, cechy artropatii i zwapnienia tkanek miękkich. U pacjenta obserwowano także skoliozę, ginekomastię i charakterystyczny, „ptasi” wygląd twarzy. W wykonanych badaniach laboratoryjnych stwierdzono hiperglikemię, nie wykazano obecności krążących przeciwciał przeciwjądrowych. Na podstawie całości obrazu chorobowego u chłopca rozpoznano zespół Wernera.