Opis przypadkuPachydermodaktylia – opis przypadku - Rachowska, Regina; Filipowska-Grońska, Agata; Weryńska-Kalemba, Maria; Bożek, Andrzej; Filipowska, Barbara; Zajęcki, Wojciech; Ilczuk, Danuta; Herba, Monika; Jarząb, Jerzy (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Pachydermodaktylia (PDD) jest rzadkim schorzeniem o łagodnym przebiegu zaliczanym do fibromatoz. Charakteryzuje ją występowanie symetrycznego, wrzecionowatego pogrubienia i obrzęku w obrębie tkanek miękkich palców rąk. Najczęściej dotyczy bocznych powierzchni stawów międzypaliczkowych bliższych palców II–IV u młodych, dorastających mężczyzn. Przyczyną choroby są najprawdopodobniej mikrourazy powstałe na skutek wielokrotnie powtarzanych czynności manualnych. Poprzez szybkie postawienie rozpoznania można uniknąć często zbędnej i kosztownej diagnostyki w kierunku chorób reumatoidalnych. Niestety nie istnieje jeszcze efektywna metoda leczenia PDD. Można jedynie zredukować jej objawy poprzez eliminację czynników chorobotwórczych. Ze względu na rzadkie występowanie tego schorzenia przedstawiamy przypadek 21-letniego pacjenta z symetrycznym pogrubieniem palców rąk. Na podstawie obrazu klinicznego oraz charakterystycznego obrazu histopatologicznego skóry u pacjenta rozpoznano PDD. Niniejszy artykuł przedstawia dane z wywiadu oraz wyniki badań diagnostycznych, a także analizuje podobne przypadki opisane w literaturze.