Opis przypadkuReakcja alergiczna i toksyczna wywołana substancjami zapachowymi – opis przypadku - Polańska, Adriana; Silny, Wojciech; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Jenerowicz, Dorota (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Występowanie reakcji niepożądanych po zastosowaniu kosmetyków stanowi narastający problem kliniczny. Substancje zapachowe są głównym alergenem preparatów kosmetycznych i obok konserwantów należą do 5 najczęstszych alergenów kontaktowych. Współczesna diagnostyka alergii na substancje zapachowe opiera się na wykonaniu naskórkowych testów płatkowych (NTP) z perfume mixture. Celem niniejszej pracy było przedstawienie przypadku wybitnej nadwrażliwości kontaktowej z towarzyszącym odczynem toksycznym w odniesieniu do mieszanki zapachowej I, II oraz Lyralu. W odczycie NTP po 48 godz. stwierdzono kontaktową reakcję ocenioną na trzy plusy w odniesieniu do mieszanki zapachowej I, natomiast w miejscu założonego testu z Lyralem oraz mieszanką zapachową II obecne były pojedyncze pęcherze z wyraźnie widocznym poziomem jasnożółtego płynu. Po 72 godz. odczyt testu nie zmienił się i pęcherze nadal były obecne.