Opis przypadkuAlergia krzyżowa na jajo przepiórki i jajo strusia u 6-letniego chłopca uczulonego na jajo kurze – opis przypadku - Nowacki, Zygmunt; Mika, Maria (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Obecność krzyżowej reaktywności pokarmowej jest częstym problemem klinicznym. W pracy opisano przypadek 6-letniego chłopca chorującego na zespół atopowego zapalenia skóry (AZS), astmę, alergiczny nieżyt nosa, padaczkę, uczulonego na alergeny jaja kurzego, u którego wystąpiła reakcja krzyżowa po spożyciu jaja przepiórki i jaja strusia. Przez cztery pierwsze miesiące dziecko było karmione piersią i dokarmiane mlekiem modyfikowanym. W 2. mies. życia wystąpiły objawy zespołu AZS. Do jadłospisu chłopca nie wprowadzono jaj i mięsa kury. W 15. mies. życia po spożyciu ugotowanego jaja przepiórki w ciągu kilku minut wystąpiła pokrzywka i wymioty. W 6. roku życia po spożyciu omletu przygotowanego z jaja strusia wystąpiła natychmiastowa pokrzywka. Przewidywanie wystąpienia i diagnostyka alergii krzyżowej to proces bardzo złożony, który musi być oparty na wnikliwym wnioskowaniu z każdego etapu prowadzonych badań. Podstawowa diagnostyka, oprócz wywiadu i badania przedmiotowego, obejmuje szereg badań prowadzonych zarówno w warunkach in vivo , jak i in vitro . Przy planowaniu diety eliminacyjnej dla chorego na alergię IgE-zależną należy szczególnie pamiętać o filogenetycznych związkach pomiędzy różnymi gatunkami zwierząt. Zmiana nawyków żywieniowych niesie ze sobą coraz większe ryzyko wystąpienia zjawiska alergii krzyżowej.