Ochrona radiologiczna wobec realnego zagrożenia wojną nuklearną - Andryskowski, Grzegorz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Obecna sytuacja polityczna na świecie uświadamia nam, że istnieje realne zagrożenie użycia broni nuklearnej. Od ponad 50 lat na całym świecie trwają badania nad rolą aktywnego tlenu w uszkodzeniach wywołanych promieniowaniem jonizującym, oraz oceną zdolności przeciwutleniaczy do zmniejszania jego szkodliwego oddziaływania. Walter Reed Army Institute of Research przez 30 lat finansował program rozwoju leków ochraniających przed promieniowaniem. Podczas tych badań zsyntetyzowano i przebadano ponad 4 tys. substancji. Celem pracy jest omówienie związków o właściwościach radioochronnych. Wiele związków zawierających w swej budowie grupę tiolową posiada właściwości antymutagenne i antyrakotwórcze, chroni przed letalnością wywołaną promieniowaniem. Najbardziej znaczącym osiągnięciem było opracowanie związku WR – 2721 (kwas S-2-(3-aminopropyloamino)etylofosforotiowy). W wielu pracach udowodnione jest działanie ochronne związków zawartych w surowcach naturalnych. Chronią jedynie przed niższymi dawkami promieniowania lub przed promieniowaniem o niższej częstotliwości. Zaletą naturalnych przeciwutleniaczy może być niska toksyczność oraz zwiększone korzyści wynikające z możliwości dłuższego ich stosowania. Podkreśla się ich oddziaływanie antymutagenne. Naturalne antyoksydanty często wykazują długie „okienko” ochrony, tzn. wykazują pewien stopień ochrony wówczas, gdy zostaną podane na kilka godzin przed lub po ekspozycji na promieniowanie. Wiele leków, takich jak kofeina, nimodypina, propranolol, oprócz podstawowego działania farmakologicznego ma dodatkowo właściwości antyoksydacyjne. Wszystkie wymienione związki mogą znaleźć zastosowanie jako środki chroniące przed promieniowaniem. .