FORUM EKSPERTÓWMikroagregacja płytek indukowana przepływem – badanie w nanorozdzielczości - Santos-Martínez, M.J.; Medina, C.; Prina-Mello, A.; Conroy, J.; Samuels, S.P.; Volkov, Y.; Radomski, M.W. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp : Agregacja płytek jest niezbędna w hemostazie naczyniowej i zakrzepicy. Hamowanie agregacji płytek wzmacnia farmakologiczne i kliniczne efekty leków przeciwpłytkowych. Efekty te są powszechnie mierzone z użyciem metod szacujących agregację płytek w warunkach bezprzepływowych (no flow conditions) w makroskali. Urządzenia te nie imitują warunków panujących w ludzkim układzie mikronaczyniowym ani też nie wykrywają mikroagregatów. Cel pracy : Celem pracy było stworzenie nowej metody mikroagregacji płytek indukowanej przepływem z użyciem dostępnego na rynku (Q-SenseTM E4 system) urządzenia o nanorozdzielczości (nanoscale resolution device) Quartz Crystal Microbalance with Dissipation (QCM-D) mierzącego składowanie mas na kryształach czujnika jako zmiany w częstotliwości wibracji f oraz rozproszeniu energii D. Materiał i metody : Ludzkie płytki poddano perfuzji z zastosowaniem QCM-D; f i D były rejestrowane w czasie rzeczywistym. Zastosowano również mikroskopię z kontrastem fazowym, obrazowanie konfokalne, mikroskopię sił atomowych oraz cytometrię przepływową w celu zbadania mikroagregatów pytek indukowanych przepływem tworzących się na powierzchni kryształów pokrytych fibrynogenem. Wyniki : Urządzenie wykryło mikroagregaty poprzez zmiany w f i D w sposób zależny od stężenia płytek, przepływu oraz sił ścinających; ograniczone do powierzchni czujnika i obrazowane mikroskopią z kontrastem fazowym, konfokalną oraz sił atomowych. Wnioski : Quartz Crystal Microbalance with Dissipation jest urządzeniem o dużej czułości umożliwiającym pomiar mikroagregatów płytek indukowanych przepływem.