Rozszerzanie wskazań do przeprowadzania śródoperacyjnej echokardiografii przezprzełykowej - Brykczyński, Mirosław; Listewnik, Mariusz J.; Mokrzycki, Krzysztof; Jędrzejczak, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Śródoperacyjne badanie echokardiograficzne serca (ang. intraoperative transesophageal echocardiography – ITEE) jest uznanym i zalecanym narzędziem pomocnym w ostatecznej diagnozie, planowaniu operacji i natychmiastowej weryfikacji efektu operacji. Jest standardem przy operacjach zastawek i tętniaków aorty, ale dzięki małej inwazyjności i dużej wiarygodności badania wskazania do jego wykonania znacznie się rozszerzyły. Wprowadzanie nowych technik operacyjnych, powszechniejszej kaniulacji udowej i prowadzenie mechanicznego wspomagania krążenia spowodowało w ostatnich latach znaczny wzrost zapotrzebowania na wykonywanie tych badań przez ośrodki kardiochirurgiczne. Dziś nie sposób sobie wyobrazić nowoczesnej kardiochirurgii bez stałego dostępu do oceny echokardiograficznej. Niestety, brakuje wykwalifikowanego personelu (anestezjologów lub kardiologów), będącego w stanie zapewnić obsługę ultrasonograficzną, zwłaszcza operacji wykonywanych w trybie nagłym. Po analizie materiału zebranego w Klinice autorzy pracy doszli do wniosku, że jedynym rozwiązaniem jest szkolenie kardiochirurgów w tej dziedzinie, a także powołanie organu certyfikującego umiejętność ITEE na potrzeby ośrodków kardiochirurgicznych.