Implantacja zastawki aortalnej przez lewą tętnicę podobojczykową poszerza nasze możliwości leczenia objawowej stenozy zastawki aortalnej w grupie chorych trudnych. Prezentacja przypadku - Krasoń, Marcin; Chodór, Piotr; Walas, Ryszard; Przybylski, Roman; Wilczek, Krzysztof; Niklewski, Tomasz; Głowacki, Jan; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
W prezentowanym opisie przypadku omówiono dobry efekt leczenia u 79-letniego chorego z krytyczną, objawową stenozą zastawki aortalnej i wysokim ryzykiem leczenia metodą klasyczną wynikającym z wieku i schorzeń towarzyszących. Pacjent obciążony przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, obecnością tętniaka aorty brzusznej, zespołem tachy-brady został zakwalifikowany do implantacji biologicznej protezy zastawki aortalnej przez lewą tętnicę podobojczykową. Ponadto obecność odmiany anatomicznej odejścia lewej tętnicy podobojczykowej (arteria lusoria) i wszczepionego rozrusznika serca zwiększały złożoność planowanego zabiegu. Zabieg przeprowadzono bez powikłań i wypisano chorego w 14. dobie po zabiegu.