Nieprawidłowe odejście prawej tętnicy płucnej od aorty u 6-tygodniowego niemowlęcia - Werner, Bożena; Tomik, Agnieszka; Gołąbek-Dylewska, Małgorzata; Godlewski, Krzysztof; Karolczak, Maciej A. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Celem pracy był opis przypadku 6-tygodniowego niemowlęcia z objawami nasilonej niewydolności serca w przebiegu wrodzonej złożonej wady serca. Opisano chłopca z nieprawidłowym odejściem prawej tętnicy płucnej od aorty wstępującej z drożnym przewodem tętniczym. Po wykonaniu badań diagnostycznych, w tym cewnikowania serca, niemowlę w trybie pilnym zakwalifikowano do leczenia operacyjnego. W krążeniu pozaustrojowym wykonano korekcję wady poprzez zespolenie bezpośrednie koniec do boku odciętej prawej tętnicy płucnej do pnia płucnego. Badania pooperacyjne wykazały dobry wynik zabiegu.