Pleuroskopowa sympatektomia piersiowa u chorej z zespołem Sharpa - Misiak, Piotr; Wawrzynki, Marcin; Wcisło, Szymon; Jabłoński, Sławomir; Piskorz, Łukasz; Brocki, Marian; Kordiak, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Zespół Sharpa (ang. mixed connective tissue disease – MCTD), inaczej mieszana choroba tkanki łącznej to niezmiernie rzadko występująca jednostka chorobowa wyodrębniona przez Sharpa i wsp. w 1972 r. Choroba ta ma podłoże autoimmunologiczne, zachorowalność wynosi ok. 1 na 1 000 000, najczęściej ujawnia się między 10. a 20. r.ż. W symptomatologii objawów charakterystycznych dla MCTD wymienia się m.in. spotykane w 75–100% objawy zespołu Raynaunda, w skojarzeniu z obrzękiem rąk i palców dłoni (palce kiełbaskowate). Chora, lat 38 zgłosiła się do Kliniki z powodu nasilonych dolegliwości bólowych spowodowanych zaburzeniami ukrwienia w obrębie kończyn górnych. W przebiegu choroby podstawowej doszło do rozwoju zmian w obrębie skóry dłoni (zrogowacenie z dyskretnymi przykurczami utrudniającymi funkcje ruchowe). Chora została zakwalifikowana do zabiegu operacyjnego, wstępnie planowano wykonać wideotorakoskopową sympatektomię. Jednak po zapoznaniu się z wynikami badań obrazowych, przy braku zmian chorobowych w zakresie płuc i opłucnej zdecydowano się na przeprowadzenie nowatorskiego zabiegu termoablacji pnia współczulnego przy użyciu wideopleuroskopu.