Śródoperacyjna wymuszona zmiana sposobu operacji rewaskularyzacji mięśnia sercowego z udziałem techniki krążenia pozaustrojowego na zabieg na bijącym sercu spowodowana niedoborem antytrombiny III – opis przypadku - Banyś, Andrzej; Jander, Sławomir; Grychowska, Justyna; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Podstawowym warunkiem bezpiecznego zastosowania techniki krążenia pozaustrojowego podczas zabiegu rewaskularyzacji mięśnia sercowego jest uzyskanie referencyjnego, bezpiecznego poziomu heparynizacji krwi operowanego pacjenta, mierzonego jako aktywowany czas krzepnięcia (ang. activated clotting time – ACT). W pracy przedstawiono przypadek wymuszonej śródoperacyjnej zmiany sposobu operacji rewaskularyzacji serca u 78-letniej chorej, spowodowany niedoborem antytrombiny III.