Ropne zapalenie otrzewnej i śródpiersia w wyniku jatrogennej perforacji jelita cienkiego podczas zakładania drenażu śródpiersia u 74-letniej pacjentki po CABG – opis przypadku - Nowicki, Rafał; Bielicki, Grzegorz; Marczak, Jakub; Czopnik, Piotr; Łysenko, Lidia; Mielczarek, Beata; Durek, Grażyna; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
W pracy przedstawiono przypadek 74-letniej pacjentki przyjętej w trybie planowym w celu chirurgicznej rewaskularyzacji wieńcowej. Pacjentka obciążona była cukrzycą insulinozależną, a w przeszłości przebyła kilka zabiegów operacyjnych (appendektomia, cholecystektomia, choledochoduodenostomia, prawostronna adrenalektomia, totalna gastrektomia z zespoleniem przełykowo-jelitowym) z powodu dość licznych i poważnych schorzeń jamy brzusznej. Po początkowo dobrym przebiegu po zabiegu rewaskularyzacji wieńcowej pojawiły się po kilku dobach objawy wysokiej przetoki jelitowej. Na skutek perforacji jelita cienkiego podczas zakładania rutynowego drenażu śródpiersia doszło do ograniczonego ropnego zapalenia otrzewnej, a następnie ropnego zapalenia śródpiersia z destabilizacją mostka. Pacjentka przebyła 2 kolejne zabiegi (zeszycie przetoki jelitowej oraz refiksacja mostka z założeniem drenażu przepływowego śródpiersia) powikłane rozległą infekcją ran i niewydolnością oddechową. Dzięki zastosowanemu leczeniu miejscowemu (opatrunki podciśnieniowe) oraz wielotygodniowej celowanej antybiotykoterapii udało się opanować infekcję i częściowo wygoić rany pooperacyjne. Pacjentkę ostatecznie wypisano po prawie 3 miesiącach leczenia w naszym ośrodku do rejonowego oddziału chirurgicznego w celu dalszego leczenia ziarninujących ran.