REHABILITACJANordic walking jako nowy model rehabilitacji oddechowej pacjentów kwalifikowanych do transplantacji płuc – wstępne wyniki - Ochman, Marek; Jastrzębski, Dariusz; Wojarski, Jacek; Żegleń, Sławomir; Kowalski, Kamil; Wyrwoł, Justyna; Lutogniewska, Wanda; Maksymiak, Małgorzata; Książek, Bożena; Margas, Anna; Małota, Roksana; Kubicki, Piotr; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Korzyści z rehabilitacji oddechowej osób z przewlekłymi chorobami płuc, takimi jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, mukowiscydoza i śródmiąższowe włóknienie płuc, zostały opisane w piśmiennictwie. Oparte na dowodach wytyczne dotyczące ćwiczeń pacjentów przed transplantacją płuc i po transplantacji płuc nie zostały dotąd opracowane. W obecnym badaniu autorzy przedstawiają wstępne wyniki rehabilitacji oddechowej przy użyciu techniki Nordic walking (PR-NW) u pacjentów kwalifikowanych do zabiegu transplantacji płuc w Polsce. Oceniając dziesięcioosobową grupę pacjentów po 12 tyg. PR-NW, autorzy zaobserwowali znaczną poprawę w tolerancji wysiłku (ocenianą w teście 6-minutowego marszu) przy braku efektów niepożądanych. Okazało się, że zalecone ćwiczenia są bezpieczne i korzystne dla pacjentów z krańcową postacią przewlekłej choroby płuc, którzy są kwalifikowani do przeszczepu płuc, a metoda Nordic walking powinna być przedmiotem przyszłych badań w tej grupie chorych.