FORUM MŁODYCH CHIRURGÓWOperacja kardiochirurgiczna w krążeniu pozaustrojowym u dzieci – przyczyna obrzęku ściany pęcherzyka żółciowego? - Paczkowski, Konrad; Czeczko, Katarzyna; Kosiak, Wojciech; Haponiuk, Ireneusz; Chojnicki, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Celem badania była ocena ultrasonograficzna pęcherzyka żółciowego u pacjentów pediatrycznych w pierwszych dobach po zabiegu kardiochirurgicznym w krążeniu pozaustrojowym. Od września 2009 do kwietnia 2010 r. badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej wykonano u 38 dzieci kwalifikowanych do operacji kardiochirurgicznych w krążeniu pozaustrojowym, pacjentów Oddziału Kardiochirurgii Dziecięcej przy Klinice Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania ultrasonograficzne wykonywane były trzykrotnie – przed zabiegiem oraz w dwóch pierwszych dobach po zabiegu. W ocenianej grupie u wszystkich dzieci obraz USG pęcherzyka żółciowego przed zabiegiem oceniono jako prawidłowy. W pierwszej dobie po operacji kardiochirurgicznej u 35 dzieci (92%) stwierdzono obrzęk ściany pęcherzyka żółciowego, średnia grubość ściany wynosiła 7,9 mm (4–20 mm). W drugiej dobie po zabiegu u 21 pacjentów (60%) grubość ściany pęcherzyka żółciowego zmniejszyła się do wartości prawidłowych (< 3 mm). U 12 dzieci (34%) grubość ściany pęcherzyka uległa zmniejszeniu o wartości od 0,4 do 6,7 mm (śr. 2,1 mm), nie osiągając jednak wartości referencyjnej. W dwóch przypadkach grubość ściany pęcherzyka żółciowego zwiększyła się z 8,5 mm do 10 mm i z 5,7 mm do 6,2 mm. U wszystkich pacjentów wykluczono hipoalbuminemię. Nie stwierdzono korelacji pomiędzy grubością ściany pęcherzyka żółciowego, a czasem klemu aorty, stężeniem leukocytów i białka C-reaktywnego (ang. C-reactive protein – CRP). Zabieg kardiochirurgiczny w krążeniu pozaustrojowym u dzieci należy uwzględnić w ultrasonograficznej diagnostyce różnicowej przyczyn obrzęku ściany pęcherzyka żółciowego.