Grzybica skóry twarzy u dziecka powikłana zakażeniem szpitalnym Stenotrophomonas maltophilia – opis przypadku - Myśliwiec, Hanna; Flisiak, Iwona; Baran, Anna; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . W krajach rozwiniętych grzybica skóry twarzy należy do rzadkich zakażeń. Prawidłowe rozpoznanie czynnika etiologicznego jest kluczowe dla włączenia skutecznego leczenia. Cel pracy . Przedstawienie chorego, u którego nieprawidłowe rozpoznanie i leczenie doprowadziło do powikłań i w efekcie do deformacji twarzy. Opis przypadku . W obrębie skóry okolicy bródkowej u 11-letniego chłopca powstała drobna zmiana zapalna, która szybko uległa powiększeniu, tworząc głęboki naciek. Mimo nacięcia chirurgicznego, drenowania oraz szerokowachlarzowej antybiotykoterapii w warunkach szpitalnych, zmiany skórne uległy nasileniu z wytworzeniem owrzodzenia wielkości ok. 2 × 3 cm wypełnionego martwiczym strupem. W bezpośrednim badaniu mikologicznym stwierdzono obecność strzępek grzybni, a z posiewu bakteriologicznego wyhodowano Stenotrophomonas maltophilia. W wyniku zastosowanego leczenia ogólnego terbinafiną oraz trimetoprimem z sulfametoksazolem uzyskano prawie całkowite wygojenie z pozostawieniem blizny i deformacji dolnej części twarzy. Wnioski . W diagnostyce różnicowej zmian zapalnych w obrębie okolicy bródkowej twarzy należy przed rozpoczęciem leczenia zawsze uwzględniać i wykluczyć lub potwierdzić grzybicę.