Znaczenie adiponektyny w łuszczycy - Baran, Anna; Flisiak, Iwona; Myśliwiec, Hanna; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Łuszczyca jest przewlekłą i nawrotową chorobą skóry dotyczącą 1,5–3% populacji. Charakteryzuje się nieprawidłową proliferacją naskórka, zaburzeniami immunologicznymi z przewagą aktywności odpowiedzi typu Th1 oraz złożoną patogenezą. Wykazano zależność pomiędzy łuszczycą a otyłością, chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą i zespołem metabolicznym. Adipokiny, bioaktywne substancje wydzielane przez tkankę tłuszczową, wywierają szereg działań metabolicznych i biorą udział w rozwoju wielu chorób. W niniejszej pracy, na podstawie aktualnego piśmiennictwa, dokonano oceny potencjalnej roli adiponektyny w łuszczycy.