Artykuł oryginalnyCukrzyca u pacjentów z ostrym zawałem leczonych angioplastyką wieńcową – wpływ na funkcję skurczową lewej komory ocenianą echokardiograficznie - Tomaszuk-Kazberuk, Anna; Kożuch, Marcin; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Małyszko, Jolanta; Małyszko, Jacek; Kosacka, Urszula; Gościcka, Katarzyna; Dobrzycki, Sławomir; J. Musiał, Włodzimierz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Wstęp : Cukrzyca jest związana ze zwiększoną śmiertelnością po zawale mięśnia sercowego z powodu częstszego występowania pozawałowej niewydolności serca. Związek między cukrzycą i funkcją skurczową lewej komory mógłby wyjaśniać tę zwiększoną śmiertelność. Cel pracy : Ocena wpływu cukrzycy na funkcję skurczową lewej komory ocenianej echokardiograficznie u pacjentów leczonych inwazyjnie z powodu ostrego zawału serca. Materiał i metody : Pacjentów z ostrym zawałem serca (n = 210, zarówno ze STEMI, jak i z NSTEMI) leczonych plastyką wieńcową podzielono na 2 grupy w zależności od występowania cukrzycy. Funkcja skurczowa lewej komory była oceniana na podstawie następujących parametrów echokardiograficznych: frakcja wyrzutowa lewej komory oraz wymiary m.in. lewej komory, lewego przedsionka, przegrody międzykomorowej oraz wolnej ściany lewej komory. Oceniano również kurczliwość odcinkową za pomocą indeksu odcinkowej kurczliwości ścian lewej komory. Wyniki : Do badania włączono 210 pacjentów; średni wiek wynosił 68 ±11 lat. Badanie objęło 72 kobiety. Wcześniej rozpoznaną cukrzycę miało 26 (12,4 %) pacjentów, u 11 chorych cukrzyca była świeżo rozpoznana. Pacjenci z cukrzycą mieli istotnie statystycznie niższą frakcję wyrzutową lewej komory (43,2% vs 46,1%, p = 0,045) oraz tendencję do większego wymiaru przegrody międzykomorowej (12,8 mm vs 11,9 mm, p = 0,07). U mężczyzn z cukrzycą zaobserwowano istotnie większy końcoworozkurczowy wymiar lewej komory (54,2 ±4,7 mm vs 50,7 ±6 mm, p = 0,011), grubszą przegrodę międzykomorową (13,5 ±2,5 mm vs 12,0 ±1,7 mm, p = 0,001) oraz większy lewy przedsionek (41,4 ±6,9 mm vs 38,6 ±5,5 mm, p = 0,043) niż u mężczyzn bez cukrzycy. U kobiet z cukrzycą występował większy wymiar przegrody międzykomorowej (12,5 ±1,9 mm vs 11,5 ±2,0 mm, p = 0,056) oraz grubsza tylna ściana lewej komory (11,4 ±1,6 mm vs 10,5 ±1,6 mm, p = 0,028). Jednocześnie u pacjentów z cukrzycą wykazano istotnie mniej akinetycznych segmentów niż u chorych bez cukrzycy (2,6 ±1,7 vs 3,9 ±2,6, p = 0,009). Wnioski : Obecność cukrzycy wiąże się z pogorszeniem tylko niektórych echokardiograficznych parametrów funkcji skurczowej lewej komory w bardzo wczesnej fazie zawału serca leczonego inwazyjnie w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy.