Artykuł poglądowyWybór leków blokujących receptory układu adrenergicznego u pacjentów z cukrzycą - Szczeklik-Kumala, Zofia; Czech, Anna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2010)
Szczególnie wysoka zapadalność na nadciśnienie tętnicze i chorobę niedokrwienną serca w subpopulacji osób z cukrzycą powoduje, że wybór odpowiedniego leku z dużej grupy β-blokerów jest problemem bardzo praktycznym. Opiera się on na bilansie korzyści i efektów niepożądanych. Osoby z cukrzycą mogą być bardziej podatne na wiele negatywnych wpływów. Z tego względu konieczne jest zarówno szczegółowe określenie celów leczenia indywidualnych cech cukrzycy, sposobu monitorowania leczenia, jak i oparcie wyboru odpowiedniego β-blokera na dowodach. W tym zakresie preferencyjne znaczenie przypisuje się karwedilolowi.